Termiczne Zaginanie Tarcz Wirnikowych w Przypadku Małych Wahań Temperatury w Warunkach Nieliniowego Pełzania - Walczak, J. (Engineering Transactions, 1979)
Przedmiotem rozważań niniejszej pracy są reologiczne zagadnienia tarcz wirnikowych poddanych jednoczesnemu osiowo-symetrycznemu zginaniu. Zakładając, że rozkład temperatury jest funkcja grubości, promienia czasu, odkształcenia są małe, grubość tarczy nie zmienia się w procesie deformacji, spełnione są założenia teorii Love’a-Kirchhoffa, materiał tarczy jest jednorodny, izotropowy i nieściśliwy - przedstawiono numeryczne rozwiązanie przy zastosowaniu kombinacji metod Bubnowa-Galerkina i Rungego-Kutty. Wyniki obliczeń numerycznych przedstawiono w formie graficznej.