Tarcza Siatkowa Dowolnie Obciążona - Lewiński, J. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy rozważa się problem tarcz siatkowych dowolnie obciążonych wzdłuż długości swoich prętów. Przedstawia się sposób obliczania dodatkowych wyrazów pochodzących od dowolnego obciążenia prętów tarcz siatkowych. Wyrazy te, wprowadzone do znanych z pracy [1] równań opisujących zagadnienie statyki tarcz siatkowych, określają wpływ obciążenia działającego na pręty a wartość i charakter przebiegu sił wewnętrznych. Praca ilustrowana jest przykładami szczególnymi, uzasadniającymi potrzebę stosowania proponowanej metody rozwiązania.