Wyboczenie sprężysto-plastyczne niektórych prętów niepryzmatycznych - ŻYCZKOWSKI, Michał (Engineering Transactions, 1954)
Praca dotyczy obliczania siły krytycznej dla różnych rodzajów prętów niepryzmatycznych przy założeniu prawa Hooke’a, a więc sprężystości odkształceń. Za cel postawiono określenie sił krytycznych dla niektórych ważniejszych prętów niepryzmatycznych podlegających wyboczeniu sprężysto-plastycznemu. Przedstawiono klasyfikację prętów afinicznych. Opisano metodę «założenia równania ścisłego» w zastosowaniu do zagadnień stateczności prętów niepryzmatycznych, prawo Ylinena i przypadek wyboczenia sprężysto-plastycznego. Podano przykłady stosowania wyprowadzonych wzorów i tablic obejmujące wyboczenie sprężysto-plastyczne prętów zbieżnych jednostronnie utwierdzonych, dwuprzegubowo zamocowanych prętów przestrzennie równomiernie zbieżnych, jednostronnie utwierdzonych prętów płasko zbieżnych, dwuprzegubowo zamocowanych prętów płasko zbieżnych Przedstawiono określenie kierunku niebezpiecznego dla prętów płasko zbieżnych i obliczenie siły krytycznej dla prętów zbieżnych metodami przybliżonymi.