Konsolidacja Półprzestrzeni Lepko-Sprężystej z Warunkami Brzegowymi Typu Szczepienia - Kumaniecka, A. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy podano ścisłe rozwiązanie osiowo-symetrycznego problemu konsolidacji półprzestrzeni lepko-sprężystej pod obciążeniem normalnym działającym na brzegu z warunkami brzegowymi typu sczepienia. Zadanie zostało sformułowane i rozwiązane na gruncie trójwymiarowej, liniowej teorii konsolidacji Biota dla różnych przypadków przepuszczalności brzegu półprzestrzeni. Otrzymane rezultaty zilustrowano przykładami liczbowymi.