Płaski Przepływ przez Przegrodę Przepuszczalną w Przewodzie o Ściankach Równoległych - Kijowski, P.; Szafrankowska, I. (Engineering Transactions, 1978)
Rozpatruje się plaski przepływ wirowy płynu nielepkiego, nieściśliwego. Obszar przepływu o postaci nieskończonego pasa ograniczony jest dwiema równoległymi ściankami przegrodzony powierzchnia przepuszczalna. Po przekształceniu i zlinearyzowaniu równań podstawowych kojarzy się dwa rozwiązania ogólne po dwóch stronach przegrody za pomocą warunków zgodności na przegrodzie. Uzyskuje się zależność między asymptotycznym profilem prędkości przed przegroda oraz rozkładem współczynnika strat na przegrodzie i asymptotycznym profilem prędkości za przegrodą.