Dynamiczne Symetryczne Wyboczenie Lepkoplastycznych Powłok Obrotowych - Wojewódzki, W. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy przedstawiono mechanizm dynamicznego wyboczenia o małych amplitudach lepko-plastycznych powłok obrotowych. Podano podstawowe równania opisujące symetryczna postać dynamicznego wyboczenia, metodę rozwiązania oraz przykład rozwiązania dla powłoki kulistej.