Elastooptyczne Badanie Modelowe Górotworu na Przykładzie Szybu z Wyrobiskiem - Doroszkiewicz, R.S.; Lietz, J.; Michalski, B. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy przedstawiono trójwymiarowe badania elastooptyczne modelu w postaci bryły z pustakami obciążonej równomiernym ciśnieniem na powierzchni zewnętrznej. Model był odwzorowaniem pewnego obszaru górotworu osłabionego skrzyżowaniem szybu z wyrobiskiem poziomym. Stosowano technikę «zamrażania napreżeń», obciążając model hydraulicznie w specjalnym pojemniku. Wyniki podano w postaci wykresów napreżeń w charakterystycznych przekrojach. Praca poprzedzona jest krótkim omówieniem ważniejszych publikacji dotyczących elastooptycznych badań górotworu dla potrzeb górnictwa.