Doświadczalne Metody Wyznaczania Dynamicznych Charakterystyk Umocnienia Materiałów w Stanie Plastycznym - Klepaczko, J.R.; Wiktorow, W.W.; Szapiro, G.S. (Engineering Transactions, 1977)
Obecnie istnieje wiele metod badawczych wyznaczania dynamicznych charakterystyk umocnienia metali i innych materiałów plastycznych przy dużych prędkościach deformacji. W pracy przedstawiono opis i analizę dwóch metod, które można uznać za podstawowe, mianowicie dynamiczne rozpęczanie próbek pierścieniowych oraz technikę zmodyfikowanego pręta Hopkinsona, gdzie stosuje się ściskanie krótkich walcowych próbek. W pierwszej metodzie omówiono jej poszczególne odmiany, w szczególności wykorzystujące silne pole magnetyczne oraz materiały wybuchowe. W przypadku zmodyfikowanego pręta Hopkinsona przedstawiono różne możliwości pomiarowe. Dla każdej z metod podano podstawowe zależności opisujące proces deformacji i służące do analizy wyników ilustrując je przykładami doświadczalnymi. Przedyskutowano również podstawowe wady i zalety każdej z nich.