Podłużne Uderzenie Masą w Pręt Lepkosprężysty, Półnieskończony - Gryboś, R. (Engineering Transactions, 1977)
Przedmiotem rozważań jest podłużna fala napreżeń w pręcie lepkosprężystym, wzbudzona uderzeniem ciała sztywnego. Cechy lepkosprężyste pręta opisano z pomocą całkowego modelu Boltzmanna. Różniczkowo-całkowe równanie ruchu, po sprowadzeniu do postaci standardowej, rozwiązano przy użyciu metody „zamrożenia". Wyznaczono rozwiązanie szczegółowe dla przypadku maxwellowskiego jadra relaksacji, ograniczone do krótkiego przedziału czasu. Określono wpływ lepkości na prędkość fali oraz na wartość napreżeń na czole fali.