Nośność Sprężysta Stojaka Hydraulicznego - Tomski, L. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy określono fizyczny i matematyczny model stojaka zmechanizowanej obudowy górniczej, uwzględniający długość i lokalna odkształcalność połączenia prądnicowego ślizgowego oraz luzy technologiczne i eksploatacyjne tego połączenia. Przeprowadzono obliczenia numeryczne nośności sprężystej stojaka.