Nowa Metoda Badania Praw Płynięcia Ośrodków Sypkich - Trąmpczyński, W. (Engineering Transactions, 1977)
Mimo iż rozwiązania statyczne, oparte na teorii plastyczności i sztywno idealnie plastycznym modelu ośrodka, w mechanice gruntów są już zagadnieniami klasycznymi, problem właściwego wyboru związków fizycznych między prędkościami odkształceń a naprężeniami pozostaje otwarty. W przeważającej liczbie badań doświadczalnych, wyboru, dla danego ośrodka, właściwego prawa płynięcia dokonywano porównując rozwiązania teoretyczne z wynikami doświadczeń w płaskim stanie odkształcenia. Tarcie ośrodka o szyby pojemnika, którego nie uwzględnia się w rozwiązaniu, sprawia, że uzyskiwane wyniki obarczone są pewnym błędem. W pracy przedstawiono nową metodę badania praw płynięcia odrodków sypkich, w której nie występuje w/w efekt. Opiera się ona na rozwiązaniu teoretycznym zagadnienia naporu idealnie gładkiej ściany wzdłuż pochyłej skarpy. Mimo że zagadnienie jest trójwymiarowe proponowane rozwiązanie jest statycznie wyznaczalne i może być uzyskane analitycznie. Badania doświadczalne przeprowadzone dla suchego piasku potwierdzają przydatność proponowanej metody.