Ustalone Drgania Belkin a Sprężystym Podłożu Wywołane Poruszającym się Obciążeniem Ciagłym - Rozenbajgier, Z. (Engineering Transactions, 1976)
Rozważania dotyczą analizy przemieszczeń oraz momentów zginających belki spoczywającej na sprężystym podłożu typu Winklera pod wpływem ruchomego obciążenia. Przy założeniu stałej prędkości ruchu podano prosty sposób wyznaczania stacjonarnych rozwiązań belki w przypadku obciążenia ciągłego o stałej intensywności działającego na pewnym odcinku oraz dla kombinacji takich obciążeń. Dla wybranych wartości parametrów podano wyniki analizy numerycznej.