Zastosowanie Metody Elementów Skończonych w Zagadnieniach Hydrodynamicznego Smarowania Poprzecznych Łożysk Ślizgowych - Krzemiński, K.; Marks, T. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono algorytm rozwiązania zagadnienia brzegowego dla równania Reynoldsa, opisującego ruch cieczy smarnej w łożysku ślizgowym. Wykorzystano metodę elementów skończonych. Podano opis budowy programu obliczeniowego w języku FORTRAN IV. Program umożliwia obliczenie rozkładu ciśnień, nośności łożyska, kata działania obciążenia oraz współczynnika tarcia dla dowolnego kształtu poprzecznego łożyska ślizgowego, pracującego w warunkach tarcia płynnego.