Półodwrotna Metoda Otrzymywania Rozwiązań Zupełnych Nośności Granicznej Płyt - Sokół-Supel, J. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy rozważane są sztywno-plastyczne płyty izotropowe z materiału spełniającego warunek plastyczności Johansena. Ograniczono się do płyt o polach sit i prędkości przemieszczeń opisanych układem równań różniczkowych typu parabolicznego. Przedstawiono metodę otrzymywania rozwiązań dla takich płyt. Podano szereg nowych rozwiązań zupełnych dla równomiernie obciążonych, swobodnie podpartych płyt, kształtem zbliżonych do prostokąta.