Identyfikacja Parametrów Układu Napędowego - Wicher, J. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono nowy wariant identyfikacji parametrów napędu głównego obrabiarki rozpatrywanego jako układ wielomasowy. Metoda umożliwia wyznaczenie wartości parametrów tłumienia i sztywności. Wykorzystując informacje otrzymane z charakterystyk amplitudowo-częstotliwościowych, zastosowano metodę analizy regresyjnej. Wyniki analizy regresyjnej układu o jednym stopniu swobody porównano z wynikami otrzymanymi innymi metodami.