Tłumione Drgania Struny i Pręta Wywołane Ruchomą Siłą - Śniady, P. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy rozpatruje się tłumione drgania struny i pręta wywołane ruchomą siłą (momentem) poruszającą się ze stałą prędkością. Funkcję określającą drgania aperiodyczne przedstawia się w postaci zamkniętej.