Konsolidacja Warstwy Sprężystej pod Wpływem Liniowo Zmiennego Obciążenia Zewnętrznego - Domski, J.; Wilk, J. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy przedstawiono analizę rozkładu ciśnienia porowego cieczy oraz napreżeń w szkielecie oraz przebieg ich zmienności w czasie – przy różnych prędkościach przyrostu obciążenia zewnętrznego – konsolidowanej warstwy sprężystej. Zadania rozwiązano przy warunkach płaskiego stanu odkształcenia na podstawie metody różnic skończonych.