Analiza Równań Konstruktywnego CL na Podstawie Badań Doświadczalnych Fali Dociążania - Klepaczko, J. (Engineering Transactions, 1975)
Przedmiotem niniejszej pracy jest analiza równania konstytutywnego zaproponowanego przez Cristescu i Lublinera (nazwanego w skrócie CL) i odpowiadająca temu równaniu teoria propagacji sprężysto-plastycznych fal w prętach. Dyskusja równania CL została przeprowadzona na podstawie własnych wyników doświadczalnych pomiaru prędkości propagacji fali dociążania dla takich metali, jak aluminium, miedź i nieskowęglowa stal. W pracy przeanalizowano również możliwość opisu zjawiska pełzania, relaksacji naprężeń i prób quasi-statycznych przy użyciu równania CL. Rozwiązanie problemu propagacji sprężysto-plastycznej fali w półnieskończonym pręcie metodą charakterystyk umożliwia otrzymanie na podstawie wyników doświadczalnych kształtu funkcji materiałowej, która opisuje natychmiastową reakcję plastyczną badanego materiału. Stwierdzono na drodze pomiarów prędkości fali dociążania, że natychmiastowa reakcja plastyczna różni się znacznie pomiędzy stalą a aluminium i miedzią. Zaobserwowano także, że w pewnym zakresie wartości odkształceń dociążania jest ściśle spełniona teoria propagacji Sokołowskiego-Malverna. Zakres ten jest znacznie większy dla stali niż dla aluminium i miedzi.