Wpływ Procesów Dyslokacyjnych Na Inicjacje Pęknięć Zmęczeniowych w Warstwie Wierzchniej - Handziel-Powierża, Zofia; Żukowski, Stanisław (Engineering Transactions, 1975)
W pracy przeanalizowano przyczyny powodujące wcześniejsza deformacje plastyczna warstwy wierzchniej kryształów oraz wpływ tej warstwy na umocnienie i dekohezje metali. Podano również nowy dyslokacyjny model zmęczenia materiałów uzależniający gęstość dyslokacji p od liczby cykli zmian napreżeń N oraz od maksymalnego i minimalnego naprężenia w cyklu qmax i qmin.