Wyboczenie Płytowe Rusztów Siatkowych - Lewiński, J. (Engineering Transactions, 1975)
Przedmiotem pracy jest teoria n-tego przybliżenia wyboczenia płytowego dowolnych rusztów siatkowych. Stanowi ona rozwinięcie teorii pierwszego przybliżenia podanej w pracy [2] przez H. FRĄCKIEWICZA. Pozwala ona rozwiązać problem wyboczenia rusztów z dowolną dokładnością. W pracy omówiony jest matematyczny model rusztu, będący podstawą tej teorii. Model ten pozwala opisać zagadnienie wyboczenia za pomocą stosunkowo prostych równań algebraicznych. Praca ilustrowana jest przykładami rusztów biegunowych, dla których określono siły krytyczne oraz postacie wyboczenia.