Quasi-Stacjonarny Stan Naprężeń Termicznych w Rurze Grubościennej - Skalski, K. (Engineering Transactions, 1974)
Praca poświęcona jest wyznaczeniu stanów naprężeń termicznych, wywołanych osiowo-symetrycznym rozkładem temperatur zmiennym w czasie. Intensywne obciążenie cieplne powoduje początkowo częściowe uplastycznienie rury, a z upływem czasu jej odciążenie. Modele fizyczno-matematyczne zagadnienia sprowadzają się więc do jednoczesnego opisu stanów naprężeń i odkształceń na sprzężonych ze sobą obszarów sprężystych, plastycznych i odciążanych. Rozważane zadanie traktuje się jako quasi-stacjonarne; czas odgrywa w opisie rolę parametru.