Transport Pneumatyczny Materiałów Sproszkowanych przy Wysokich Koncentracjach Mieszaniny - Sperski, M. (Engineering Transactions, 1974)
Rozwiązano zagadnienie jednowymiarowego przepływu mieszaniny gazu i pyłu w poziomie rurze. Metoda umożliwia wyrażenie zmiany ciśnienia w rurze w zależności od natężenia przepływu obu faz. Metodę wypróbowano doświadczalnie za pomocą specjalnych przewodów rurowych w warunkach wysokiego stężenia cząstek.