Concentration of the Stresses in Shells with Discontinuities of the Surfaces - Garncarek, R.; Łukasiewicz, S. (Engineering Transactions, 1974)
Tematem pracy jest określenie koncentracji naprężeń wywołanej w powłoce przez nieciągłości kątowe (załomy) na powierzchni środkowej. Postawione zadanie rozwiązano najpierw dla powłok kulistych zbudowanych z segmentów toroidalnych. Następnie zbadano wpływ nieciągłości w powłokach dowolnych dla różnych funkcji opisujących rozkład nieciągłości.