Stateczność Powłoki Stożkowej Poza Granicą Sprężystości - Zielnica, J. (Engineering Transactions, 1972)
Praca zawiera wyprowadzenie wzorów opisujących zagadnienie utraty stateczności powłoki w kształcie stożka ściętego poza granicą sprężystości. Problem sprowadzono do nieładu równań cząstkowych czwartego rzędu o zmiennych współczynnikach. W rozważaniach oparto się na związkach fizycznych deformacyjnej teorii plastyczności Nadai’a-Hencky’ego, uwzględniając ściśliwość materiału powłoki i wykorzystując koncepcję wzrastającego obciążenia Shanleya-Rabotnova. Wyjściowych równań nie uproszczono, a moduły wzmocnienia uzależniono od współrzędnych geometrycznych powierzchni podstawowej powłoki. Wykorzystując metodę ortogonalizacyjną rozwiązano i przeprowadzono obliczenia numeryczne dolnych obciążeń krytycznych dla pewnego przypadku swobodnie podpartej powłoki, obciążonej wszechstronnym ciśnieniem równomiernym.