Optymalne konfiguracje wieloelementowych rozgałęzień płaskich - TOKARZEWSKI, Stanisław (Engineering Transactions, 1990)
Na podstawie funkcji celu przeprowadzona została teoretyczna analiza optymalnych kątów dla wieloelementowych rozgałęzień płaskich, reprezentujących połączenia elektryczne, rurociągowe, chirurgiczne i inne. Wyniki teoretyczne zostały zilustrowane praktycznymi przykładami obliczeń optymalnych kątów dla kilku wybranych rozgałęzień płaskich.