Charakterystyki statystyczne wymuszeń działających na pojazd od drogi - PROCHOWSKI, Leon (Engineering Transactions, 1990)
Przedstawiono charakterystyki statystyczne wymuszeń, które działają na pojazd poruszający się po drogach: asfaltowej, brukowanej, gruntowej. Uwzględniono związki zachodzące pomiędzy wymuszeniami działającymi na koła lewej i prawej strony pojazdu.