Dynamika Płyty o Losowych Parametrach jako Konstrukcji Wsporczej pod Maszyny - Mironowicz, W.; Śniady, P. (Engineering Transactions, 1990)
Przedstawiono rozwiązanie problemu drgań własnych i wymuszonych układu złożonego z prostokątnej płyty typu Mindlina podpartej sprężyście w obszarze i na obwodzie oraz sztywnych brył sprężyście opartych na płycie. Układ taki może być modelem konstrukcji wsporczej pod maszyny. Przyjęto, że niektóre parametry układu oraz obciążenia są losowe. Przy założeniu, że wielkości fluktuacji losowych są. małe w porównaniu z wartościami oczekiwanymi odpowiednich charakterystyk, zastosowano metodę linearyzacji stochastycznej. Przedstawiono także rozwiązanie metodą kolejnych realizacji. Uzyskano wyniki w zakresie teorii korelacyjnej. Rozwiązanie zilustrowano przykładami analizy drgań własnych i wymuszonych płyty prostokątnej spełniającej warunki swobodnego podparcia a obciążonej sztywną bryłą, a także drgań własnych płyty o swobodnych brzegach - opartej na slupach i obciążonej sztywną bryłą. Analizowano przy tym wpływ losowego charakteru wybranych charakterystyk układu i obciążenia na rozwiązanie.