Wyznaczenie Wielkości Siły Krytycznej dla Pręta Wykonanego z Materiału Lepkosprężystego - Widerak, T. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy wyznaczono wartości siły krytycznej pręta wykonanego z materiału lepkosprężystego, wykorzystując dynamiczne kryterium stateczności. Dla takich materiałów jak drewno i polichlorek winylu, przyjęto opisujące najlepiej ich właściwości modele ciał lepkosprężystych (model standardowy i Burgersa). Numerycznie obliczono wartości długotrwałej siły krytycznej jako funkcji zmieniających się parametrów: sprężystości i lepkości.