Analiza Własności Tłumiących Odkształcalnych Ośrodków Perforowanych Wypełnionych Cieczą - Kowalski, S.J.; Kuc, R.; Musielak, G. (Engineering Transactions, 1989)
Celem pracy jest analiza własności tłumiących ośrodków perforowanych wypełnionych cieczą lepką. Na podstawie drgań swobodnych oraz drgań wymuszonych siłą harmoniczną elastycznego perforowanego walca nasyconego cieczą bada się wpływ lepkości cieczy na własności tłumiące ośrodka. Analizuje się wpływ współczynnika tłumienia na efekt wibroizolacji, tj. na współczynnik przenoszenia siły. Wyniki przedstawiono na wykresach.