Symetryczne Zginanie Płyt Kołowych z Nieliniowo Sprężystego Materiału - Lapin, N.W. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy wykorzystano wcześniej zbudowany wariant równań konstytutywnych (kwadratowe przybliżenie) dla cienkich płyt i powłok z nieliniowo sprężystego, „miękkiego” materiału. Rozwiązano zadanie symetrycznego zginania płyty kołowej z zastosowaniem ogólnych związków nieliniowej teorii powłok przy dużych odkształceniach. Układ równań tego zadania z warunkiem utwierdzenia na brzegu rozwiązuje się metodą elementów skończonych. Aby rozwiązać otrzymany układ nieliniowych równań algebraicznych wykorzystuje się stacjonarny proces iteracyjny z macierzą liniowego zadania na górnej warstwie. Na podstawie numerycznego rozwiązania zginania, zbadano zależność naprężenie-odkształcenie dla kołowych płyt. Uzyskane wyniki zauważalnie odbiegają od przewidywanych przez fizycznie liniową teorię. Na podkreślenie zasługuje fakt, że uwzględnienie skończonych odkształceń znacznie zmniejsza promieniowe i obwodowe naprężenia.