Modelowanie Powstawania Odłamów i Zderzeń Wielokrotnych w Prętach Sprężysto-Kruchych na Rozciąganie - Bąk, G.; Szcześniak, Z. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy analizowano powstanie odłamów i zderzenia wielokrotne prętów odcinkowo jednorodnych z uwzględnieniem procesów falowych. Wykorzystano model dyskretnych składający się z mas skupionych połączonych sprężynami. Podano ogólne zasady podziału modelu wyjściowego na fragmenty i określono zasady zderzenia tych fragmentów. Zastosowanie metody zilustrowano przykładami.