Stochastyczna Stateczność Dynamiczna Pręta przy Niestacjonarnym Impulsowym Wymuszeniu Parametrycznym - Wójcicki, Z.; Iwankiewicz, R. (Engineering Transactions, 1988)
Rozważana jest stateczność dynamiczna pręta przy wymuszeniu parametrycznym w formie niestacjonarnej losowej serii impulsów. Niestacjonarny charakter wymuszenia jest związany z harmoniczną zmiennością w czasie średniego natężenia impulsów. Równania opisujące pojedynczą odpowiedź modalną układu przedstawiono w postaci uogólnionych równań stochastycznych ItO (równań różniczkowo-całkowych). Następnie wyprowadzono równania dla momentów odpowiedzi, które stanowią układ równań różniczkowych o zmiennych współczynnikach. Rozwiązanie tych równań jest przedstawione za pomocą matrycantu i na tej podstawie jest numerycznie zbadana asymptotyczna stabilność momentów. Wyznaczone obszary stabilności momentów drugiego rzędu są porównane z obszarami stabilności momentów pierwszego rzędu.