Komunikaty: Optymalizacja Układu Prętów z Uwzględnieniem Wpływu Kształtu na Formy Drgań - Foryś, A. (Engineering Transactions, 1988)
Praca dotyczy optymalizacji parametrycznej układu trzech prętów w stanie rezonansµ wewnętrznego. Pręty są połączone za pomocą przegubów, w których znajdują się dodatkowe masy. Całkowita masa układu jest stała. Celem optymalizacji jest osiągnięcie minimalnej amplitudy drgań. Wpływ kształtu na formy drgań uwzględniono za pomocą metody Ritza. Otrzymane wyniki zostały przedstawione na wykresach.