Podano dyskretne sformułowanie różnicowe problemu dynamiki zarysowanej belki żelbetowej. Uwzględniono materiałowe efekty dynamiczne. Model odkształcania betonu ujmuje efekt opóźnienia odkształceń plastycznych oraz osłabienie materiałowe z uwzględnieniem d - Bąk, G.; Stolarski, A. (Engineering Transactions, 1988)
Podano dyskretne sformułowanie różnicowe problemu dynamiki zarysowanej belki żelbetowej. Uwzględniono materiałowe efekty dynamiczne. Model odkształcania betonu ujmuje efekt opóźnienia odkształceń plastycznych oraz osłabienie materiałowe z uwzględnieniem degradacji własności sprężystych. Stal zbrojeniową traktowano jako materiał sprężysto-lepko-idealnie plastyczny z uwzględnieniem opóźnienia plastycznego. Przedstawiono dyskretny model odkształcania zarysowanego przekroju żelbetowego oraz model dynamiczny belki. Podano algorytm wyznaczania przemieszczeń sprężysto-plastycznych. Wskazano na możliwości wykorzystania modelu w teoretycznym opisie wyczerpania nośności strefy ściskanej przekroju krytycznego belki.