Wpływ Struktury Porów na Propagację Fal Harmonicznych w Ośrodku Przepuszczalnym Wypełnionym Cieczą - Kubik, J.; Kaczmarek, M. (Engineering Transactions, 1988)
Przeanalizowano wpływ wewnętrznej struktury ośrodka porowatego nasyconego cieczą na przebieg zjawisk dynamicznych. Rozważania przeprowadzono w ramach teorii z dwuparametrową charakterystyką wewnętrznej struktury porów, której podstawowe równania i cechy charakterystyczne przedstawiono na tle teorii objętościowej z jednym parametrem struktury – porowatością objętościową. Wskazano jak w ramach teorii dwuparametrowej uwzględnia się oddziaływania dynamiczne i sprzężenie masowe pomiędzy składnikami ośrodka w następstwie wpływu struktury porowatego szkieletu. Ograniczając się do teorii zlinearyzowanej, przedyskutowano wpływ sprzężenia dynamicznego na parametry propagacji fal harmonicznych w takim ośrodku jako efektu struktury porów. Ponadto rozważono zakresy słabego i silnego tłumienia. Podano wzory przybliżone określające prędkości i współczynniki tłumienia fal uwzględniające wpływ struktury ośrodka.