Oddziaływanie Fali Podmuchowej z Dwustopniową Tamą w Szorstkim Kanale - Trębiński, R.; Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1988)
Przeprowadzono obszerną analizę procesu oddziaływania fali podmuchowej z dwustopniową tamą umieszczoną w szorstkim kanale. Tamę modelowano układem: perforowany ekran (ekrany)-sztywna nieprzepuszczalna przegroda. Falę generowano wybuchem mieszaniny gazowej (metan + powietrze). Zbadano wpływ geometrycznych parametrów układu (stopień perforacji, odległości pomiędzy elementami tamy, odległość od strefy wybuchu) na kształt impulsu ciśnienia działającego na ostatni element tamy - sztywną nieprzepuszczalną przegrodę. W wyniku dokonanej analizy sformułowano praktyczne wnioski dotyczące parametrów konstrukcyjnych dwustopniowej tamy przeciwwybuchowej.