Możliwości Opisu Uśrednionej Gęstości i Rozkładu Dyslokacji za Pomocą Równań Dyfuzji ze Źródłami - Pilecki, S. (Engineering Transactions, 1988)
Praca ma na celu wykazanie, iż uśrednione efekty przemieszczeń dyslokacji (i defektów punktowych) można opisać za pomocą równań dyfuzji z dodatkowymi źródłami dodatnimi i ujemnymi. Wychodząc z ogólnie znanych związków między odkształceniem plastycznym a przemieszczeniami dyslokacji, wskazano na analogie strumienia dyslokacji występującego w tych związkach, a strumieniem dyslokacji dryfujących pod wpływem zmiennych obciążeń. Podkreślono, że działanie obciążenia zewnętrznego jest równoważne działaniu gradientu potencjału chemicznego, a zatem następstwa (zmiennych) obciążeń mogą być opisane równaniem dyfuzji w postaci Onsagera. Omawiając możliwe postacie równań dyfuzji (Onsagera i Ficka) zwrócono uwagę na ich równoważność i wymienność. Równie dobrze można korzystać z jednej lub z drugiej ich postaci, jeśli tylko prawidłowo ustali się warunki graniczne i wartości współczynników (ruchliwości lub dyfuzji). Wykorzystując przykłady skutków odwrotnej dyfuzji i rozpadu spinodalnego stopów wyrażono nadzieję na możliwość opisu złożonej struktury dyslokacyjnej za pomocą równań dyfuzji z dodatkowymi składnikami wyrażającymi bardziej złożone procesy. Sformułowano równanie dyfuzji ze źródłami i z uwzględnieniem m. in. oddziaływania powierzchni zewnętrznej metalu, umożliwiające obliczenie średniej gęstości dyslokacji lub defektów punktowych oraz ich przestrzennego rozkładu.