Wpływ Odkształcalności Pontonów na Rozwiązania Statyki Mostów Pływających - Piskorski, R. (Engineering Transactions, 1988)
W statyce pływających mostów składanych nie uwzględnia się z reguły odkształcalności pontonów [3], zakładając ich niewielką podatność na zginanie wobec małych wymiarów elementów. Jednakże w przypadku zwarcia kilkunastu pontonów między sobą, wpływ odkształcalności może być istotny. W niniejszej pracy sformułowano równania pozwalające uwzględniać odkształcalność pontonów i ich bezpośredni wpływ na rozwiązania statyki mostu sztywnego. Wprowadzony model matematyczny znajduje szersze zastosowanie w okrętownictwie do zagadnienia zginania belki o zmiennej sztywności na zmiennym podłożu sprężystym [2].