Analiza Procesu Ściskania Próbki Walcowej w Układzie Zmodyfikowanego Pręta Hopkinsona - Malinowski, J.Z. (Engineering Transactions, 1987)
Przedmiotem pracy jest analiza wpływu tarcia, podłużnych i poprzecznych sil bezwładności próbki oraz efektów propagacji fal sprężysto-plastycznych na wyniki badań doświadczalnych w metodzie zmodyfikowanego pręta Hopkinsona. W pracy rozwiązano numerycznie proces dynamicznego ściskania próbki w układzie zmodyfikowanego pręta Hopkinsona oraz przeprowadzono badania eksperymentalne próbek o dziesięciu różnych wartościach stosunku wysokości od średnicy próbki s0 = h0/d0 w zakresie od s0 = 0,1 do 1. Zaproponowano energetyczną metodę opisu wpływu tarcia w procesie dynamicznego ściskania próbki walcowej, co pozwoliło dokładniej określić optymalny stosunek wymiarów próbki. Uwzględnienie wpływu tarcia w rozwiązaniu numerycznym umożliwiło bezpośrednie porównanie wyników obliczeń z wynikami badań doświadczalnych. Zarówno wyniki uzyskane eksperymentalnie jak i wyniki obliczeń świadczą o możliwości występowania wielokrotnych dociążeń próbki, spowodowanych odbitymi impulsami σR, powracającymi ponownie do próbki.