Wybuchowe Napędzanie Grubych Linerów Płaskich - Świerczyński, R.; Tyl, J.; Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1987)
Dokonano numerycznej analizy wybuchowych układów do napędzania linerów o dużej masie. Pokazano, że układ ze zmienionym miejscem pobudzenia detonacji i wymuszonym (przez dodatkowy liner) ruchem brzegu materiału wybuchowego może być „konkurencyjny” w porównaniu z układem klasycznym. Pozwala on zwiększyć końcową prędkość „ciężkiego” linera, obniżając jednocześnie w linerze wartość naprężeń rozrywających.