Numeryczna Analiza Tarcz Cienkościennych w Stanie Przed i Pokrytycznym Pokrycia - Pankiewicz, E.; Jachimowicz, J. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono metodę rozwiązywania zagadnienia cienkościennych tarcz w przed i pokrytycznej fazie pracy pokrycia. Zamiast rzeczywistej konstrukcji przyjęto model półskorupowy. Obliczenia konstrukcji po osiągnięciu naprężeń krytycznych w ściankach pokrycia przeprowadzono wg teorii niezupełnego pola ciągnień. Opracowano program numeryczny wyznaczający obciążenie krytyczne, naprężenia we wszystkich elementach układu, przemieszczenia punktów węzłowych - naroży ścianek, odkształcenia prętów szkieletu oraz nośność graniczną cienkościennej tarczy. Wyniki obliczeń wykazały zgodność z doświadczalnymi, opisanymi w cytowanej literaturze.