O Szacowaniu Aktywnej Masy Ładunku Materiału Wybuchowego do Napędzania Płaskiego Linera - Trębiński, R.; Trzciński, W.; Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono nową metodę oszacowania wielkości aktywnej masy ładunku materiału wybuchowego przy miotaniu płaskiego linera. Metoda ta daje lepszą zgodność obliczonej prędkości linera z eksperymentalną niż metoda opisana w monografiii [1]. W pracy zaproponowano metodykę doboru wielkości ładunku MW oraz drogi napędzania dla uzyskania pożądanej prędkości linera.