Problem Całkowitego Uplastycznienia Cylindrów Kołowych o Niesymetrycznej Niejednorodności - Kordas, Z.; Wróblewski, A. (Engineering Transactions, 1987)
Praca rozszerza problematykę całkowitego uplastycznienia elementów konstrukcyjnych w stadium zniszczenia na materiały plastyczne niejednorodne, w szczególności poszukuje się w niej takiej niesymetrycznej niejednorodności materiału, która umożliwia całkowite uplastycznienie przy wyczerpaniu nośności granicznej kołowych cylindrów grubościennych pod działaniem ciśnienia wewnętrznego. Problem rozważono w dwóch ujęciach, mianowicie przy założeniu funkcji naprężeń określano zmienną granicę plastyczności materiału, tyk by warunek plastyczności był spełniony w każdym punkcie cylindra. W drugim ujęciu, zakładając granicę plastyczności nie wykazującą kołowej symetrii, podano warunki całkowe, określające klasę funkcji, przy których możliwe jest uzyskanie rozwiązania postawionego problemu.