Modelowanie Procesów Wyciskania Materiałów Niejednorodnych - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono i omówiono obrazy płynięcia plastycznego materiału z określoną sztuczną niejednorodnością, poddanego procesowi wyciskania współbieżnego. Wyciskanie realizowano na próbkach z matrycą (osnową) plastelinową. Stosowano trzy warianty niejednorodności wyjściowej. W pierwszym w matrycy wykonano regularne otwory, które następnie zapełniano substancją sypką. W drugim wariancie nanoszono kanały o prostokątnym przekroju równolegle do głównej osi próbki. Kanały te wypełniono tworzywem sypkim (miałem kredowym). Wariant trzeci polegał na wypełnianiu różnie zorientowanych kanałów w matrycy wkładkami z kruchego, sztywnego materiału, którym było mydło szare. W trakcie badań okazało się, że postać początkowo obranej niejednorodności w materiale zmienia jakościowo formę po wyjściu z obszaru uplastycznienia.