Analiza Procesu Wyciskania Osiowo-Symetrycznego - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono nowe iteracyjne rozwiązanie równań teorii plastycznego płynięcia dla procesu wyciskania osiowo-symetrycznego. Umożliwia ono obliczenie pól naprężeń i odkształceń w deformowanym materiale. Rozwiązanie otrzymano dla warunku plastyczności Hubera-Misesa z pominięciem hipotezy Haara-Karmana. Uwzględniono izotropowe wzmocnienie materiału. Warunki brzegowe dotyczące tarcia określono z doświadczalnego rozkładu funkcji płynięcia w obszarze uplastycznienia. Znajomość doświadczalnych funkcji płynięcia umożliwiło porównanie teoretycznych pól: prędkości przemieszczeń, prędkości odkształceń, intensywności odkształceń i linii prądu z ich rzeczywistymi odpowiednikami. Porównania te wykazały zadowalającą zgodność obydwu grup wyników. Przedstawione rozwiązanie problemu osiowo-symetrycznego może posłużyć do racjonalnej analizy procesów wyciskania metali na zimno.