Analiza Wrażliwości Sprężystych Konstrukcji Prętowych i Belkowych - Bojczuk, D. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono metodę badania wrażliwości liniowo-sprężystych konstrukcji, prętowych i belkowych ze względu na zmiany parametrów geometrycznych. Sprowadza się ona do tworzenia zależności wariacyjnych dla konstrukcji badanej i odpowiedniej konstrukcji sprzężonej na podstawie zasad energetycznych. Pokazano sposób przeprowadzania analizy wrażliwości ze względu na zmiany parametrów geometrycznych zarówno o charakterze zmiennych wymiarowych jak i konfiguracyjnych pozwalających na dowolną modyfikację kształtu konstrukcji.