Statyka i Stateczność Siatkowych Dźwigarów Cięgnowych - Frąckiewicz, H.; Targowski, R. (Engineering Transactions, 1986)
Stosując układ prostych elementów skończonych sformułowanych na podstawie teorii ośrodków siatkowych i nieklasycznej geometrii różnicowej, w pracy przeprowadzono nieliniową analizę statyczną dźwigarów cięgnowych. Aczkolwiek zaproponowana w pracy metoda zastosowana została do dźwigarów o topologicznie regularnej strukturze, to może być uogóIniona na dźwigary o dowolnej strukturze i obciążeniu zewnętrznym. Ze względu na przyjęcie dowolnej geometrii konfiguracji początkowej dźwigara cięgnowego oraz nieliniowość odkształceń, w pracy wykorzystana została metoda Newtona-Raphsona. Analizą statyczną, zarówno analityczną jak i numeryczną, objęto płaskie i przestrzenne dźwigary dwucięgnowe. Analizę stateczności ograniczono natomiast do płaskich dźwigarów dwucięgnowych i płaskiej postaci utraty stateczności. Przedstawiona w pracy metoda może być jednak uogólniona zarówno na inne typy dźwigarów jak i ogólniejsze formy utraty stateczności.