Kinematyka Procesu Wyciskania Profili Złożonych - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1986)
Praca prezentuje nową propozycję analitycznego opisu kinematyki procesu wyciskania prętów z nieregularnym kształtem przekrojów poprzecznych. Przedstawiono wzory analityczne na trzy składowe prędkości przemieszczeń w obszarze uplastycznienia materiału poddanego wyciskaniu z niesymetrycznego pojemnika do niesymetrycznej matrycy. Forma opisu pól prędkości ułatwia analizę złożonego procesu wyciskania pod kątem obliczeń sił z oceny górnej oraz doboru najkorzystniejszego kształtu narzędzia. Pokazane pola prędkości ściśle spełniają wszystkie kinematyczne warunki brzegowe. Konstrukcja wzorów na prędkości przemieszczeń ma cechy uogólnienia analogicznych wzorów dla symetrii osiowej.