O Mechanicznych Przyczynach Zużycia Kształtowego Głowic Magnetycznych - Haduch, J. (Engineering Transactions, 1986)
Zużycie głowic magnetycznych przez współpracujące z nimi taśmy nie zachodzi równomiernie na całej powierzchni styku z taśmą. W pracy rozpatrzono związek tego kształtowego (falistego) charakteru zużycia z rozkładem deformacji taśmy rozpiętej na głowicy. Postawiono hipotezę, że główną przyczyną zjawiska jest odpowiedni, również falisty, rozkład nacisków wywieranych przez taśmę na stykającą się z nią powierzchnię głowicy. Aby to zweryfikować, dokonano analizy odkształceń taśmy przy różnych modelach taśmy (powłoka sprężysta w stanie błonowym i zgięciowym) i głowicy (podłoże sprężyste izotropowe i ortotropowe pasmowe). Przedstawiono wyniki obliczeń numerycznych i badań doświadczalnych zużycia głowic, które hipotezę potwierdziły.