Wpływ Proporcji Wymiarowych Próbki na Stateczność przy Jednoosiowym Rozciąganiu - Dietrich, L.; Sobotkowski, J.; Sobotkowski, J. (Engineering Transactions, 1986)
W pracy przedstawiono wyniki doświadczalnego określenia, przy pomocy różnych metod, początku powstania szyjki w trakcie jednoosiowego rozciągania stalowych próbek cylindrycznych o różnych proporcjach długości do średnicy. Stwierdzono, że wartość odkształceń, przy których zaczyna tworzyć się szyjka jest większa od odkształceń odpowiadających największej sile rozciągania i zależy od proporcji wymiarowych próbki. W pracy przedstawiono również wyniki obliczeń numerycznych otrzymanych na podstawie porównania przyrostów siły rozciągającej dla jednorodnego i lokalnego mechanizmu deformacji próbki wykonanej z materiału ze wzmocnieniem.